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SEPTEMBER MITS TRAINING FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) 

Question 
Number Attendee Questions/Comments Answer 

1 Is the case number of a recipient available on an eligibility 
verification panel? 

No, the case number will not appear on the 
MITS Web Portal eligibility verification 
panel. 

2 The provider has not submitted a claim to Medicaid for a particular 
date of service because the recipient did not have Medicaid at the 
time. Now, more than one year after the date of service, the provider 
receives a letter stating that Medicaid eligibility was retro-activated 
back to the date of service. No previous ICN or TCN exists, so how 
is the provider to submit this claim through the MITS Web Portal? 

You will submit the same information that 
you currently do, but in MITS the attachments 
are scanned and uploaded. MITS allows both 
Web Portal and EDI claims to come in with 
attachments that have been scanned and 
uploaded during the claim submission 
process. To request an exception to the 
timely-filing limitation, you would submit the 
claim with the JFS 06653 and any appropriate 
documentation attached. Refer to rule 5101:3-
1-19.3 of the Ohio Administrative Code 
(OAC), "General claim submission [except 
for services provided to consumers who are 
members of a Medicaid managed care 
program]." 

3 Currently we have a lot of problems when case management is not 
up-to-date and, as a result, MMIS has incorrect codes. Will MITS 
correct that problem and make the billing process smoother for case 
management services? 

Case management services are not a billable 
service for anyone except county boards of 
developmental disabilities, which bill 
Targeted Case Management. 
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4 How can providers get locked in for "Lock-in"? Refer to rules 5101:3-20-01 through 5101:3-
20-03 of the OAC. A provider is associated 
with the Primary Alternative Care and 
Treatment (PACT) program when a recipient 
chooses the primary care physician. There is 
no actual "lock-in" for providers. In the PACT 
program, recipients who use medical services 
without medical necessity are restricted to a 
designated physician, a designated pharmacy 
or both. 

5 How can approved RAs be adjusted? Remittance Advices (RAs) provide 
information on financial transactions that 
occurred during the indicated financial cycle. 
An RA itself cannot be adjusted; however, 
claims can be adjusted or voided, account 
receivables can be updated, and refunds can 
be made for items that appear on an RA. 
These changes will be reflected accordingly 
on a future RA. 

6 Can I add an insurance carrier if the "other payer" I am looking for 
is not on the drop-down list? 

Yes, the list of insurance carriers is not all-
inclusive. You may select “Other Insurance” 
if your other payer is not listed. 
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7 Can I assign agents to a group NPI? Agents may be assigned to any National 
Provider Identifier (NPI) that has an active 
provider agreement with Ohio Medicaid. 
Examples: If you are a group provider and 
you use the group number as the pay-to 
billing number, the agent(s) would be set up 
under the group number. If you are a group of 
providers that share an office but bill under 
each individual NPI number, then each 
number will have agents set up. 

8 Can I submit retroactive LTC claims if I am limited to submitting 
only one claim per month per recipient? 

A provider can submit a "retroactive" long-
term care (LTC) claim provided that it 
includes the decision date in the proper 
format. Refer to the billing and companion 
guide instructions for how to submit a claim 
with a decision date on it. Billing software 
varies, so if you are submitting a claim in this 
manner for the first time, we recommend that 
you contact your software vendor to ensure 
proper placement of the decision date. The 
one claim per month per recipient rule will not 
preclude a provider from submitting claims 
for the same recipient with different dates of 
service. 

9 Will the eligibility portion of the MITS Web Portal show pending 
Medicaid eligibility within the system? 

No. 
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10 Will the information on my RA about eligibility come from CRIS-E, 
or will it come from the information I have put into the system? 

The recipient eligibility information will 
continue to be fed from the CRIS-E system. 

11 Each recipient is assessed a $3 co-payment per dental visit. There is 
an area on the new Dental RA marked 'Co-pay.' Is the $3 co-
payment displayed in this area? 

Yes. 

12 Will the CRIS-E waiver codes MA_O, MA_D and MA_J be 
transferred over to the MITS recipient eligibility subsystem and be 
seen in real time? 

Providers will not see the MA categories in 
MITS. Instead, they will see the Benefit Plans 
in which a recipient is enrolled (which 
correspond to the MA categories). Example: 
MAJ in CRIS-E means a waiver. MITS will 
not show MAJ; it will show the specific 
waiver in which the recipient is enrolled. . 

13 Will providers be able to adjust and void straight pharmacy claims 
in the MITS Web Portal, or will they be able only to view claim 
status? 

Pharmacy claims will be view-only in the 
MITS Web Portal. The options to copy, adjust 
or void will not be available, but pharmacy 
claims will be shown on MITS RAs.  

14 Can we submit source codes on a claim via the MITS Web Portal 
(as we do in box 10d on a CMS 1500)? For example, source code F 
indicates that the recipient is no longer covered under prior TPL that 
has terminated. 

This information will be captured through the 
drop-down options available in the third-party 
liability (TPL) section of the claim type being 
submitted. 
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15 Will Medicare Part B therapy crossover claims be shown on the RA 
line by line? That approach would make for a large EOB. 

Medicare crossover claims will be processed 
according to the way they are received from 
Medicare. If a crossover claim is processed by 
detail by Medicare, then the detailed 
information will be reflected on the RA. 

16 How will Medicare Part A crossover claims be identified as 
processed on the Remittance Advice? We currently see a "Q" for 
bad debt. 

Medicare crossover claims will continue to be 
processed automatically. Separate sections of 
the RA will identify the different Medicare 
crossover claims as Part A, B or C. The 
training examples did not include the 
crossover pages; however, the actual RAs will 
show the information needed to process bad 
debt. 

17 Ohio MITS is similar to the system in Kentucky. At the top of the 
RA in Kentucky, Medicare Part A is labeled separately. Will this 
change be possible for Ohio? 

RAs established for Ohio MITS do include 
separate sections for processed crossover 
claims. 

18 Will MITS accept all modifiers even if they do not affect pricing? MITS will accept all industry standard 
modifiers.  

19 How does the system update third-party liability information? What 
steps can providers take to update eligibility? 

Recipient eligibility information will continue 
to be fed into MITS from the CRIS-E system. 
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20 What is the approximate turnaround time for prior authorization 
decisions with MITS? 

It is difficult to predict the turnaround time 
because it is driven by volume. We anticipate, 
however, that it will be 30 days or less. 

21 What is the approximate turnaround time for provider enrollment via 
the MITS Web Portal? 

The turnaround time for enrollments will be 
affected by the volume of enrollments, but we 
anticipate that it will be no longer than two 
weeks. 

22 How does a home health provider complete recipient enrollment for 
hospice? 

Only a hospice provider can enroll a 
consumer in the hospice benefit, however 
hospice enrollment has been deferred to a 
later date. 

23 If a PA gets approved for 2 units even though the recipient is 
supposed to have 6 units, can a provider go back in and change the 
already approved PA so that the recipient can get the other 4 units? 

No, a new prior authorization (PA) will need 
to be requested. The provider can reference 
the approved PA on the new request. 

24 Can a provider add a denied PA as an attachment to a new PA that 
has been corrected so that it will be approved? 

No, each PA stands alone. 

25 When using the modifier 50, do I bill 1 or 2 units per line? For 
example, if I give a recipient injections in both the right and left 
knee, would I bill them on the same line or bill each one on a 
separate line? 

Modifier 50 indicates a bilateral procedure; on 
a claim, the procedure code is billed once and 
only once for one unit. The new version of 
OAC rule 5101:3-4-22 (effective 12/07/2010) 
explains the use of such modifiers. 
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